Resepi Spagetthi Bolognese Homemade Tanpa Prego 🍝❣️

8:51:00 PM Syafy Syaf 0 Comments

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ



السلام عليكم ورحمة الله وبركاته, 안녕, hi, hello 🤗

Actually one of my intention masa buat blog ni adalah untuk share resepi makanan coz i love food and cooking 😆
But somehow macam tak tercapai sangat je target ak tu and blog ni pun ak jarang2 update 😅😅 susah benor nak aktif kat blog. 🤦🏻‍♀️

So lets get to the main point, hari ni ak nak share resepi spagetthi bolognese yang ak baru je buat untuk lunch tadi 😋
Spagetthi is my huge bae u know 💕 Tapi ak sejenis klo memasak x suka yang instant ( semua jenis makanan la bukan spagetthi je ) Ak suka buat sendiri so baru terasa kepuasan makan tu. 😍 Tadi tengah hari tiba2 craving tu masak tu.
At first ak gode2 resepi yg ak pernah buat dulu tapi x jmpa, da la ak x buat bookmark page tu 😭 So usha2 page lain sampai la ak jmpa resepi ni. Banyak jgak page ak gode before decide nak try yg ni 😆

Resepi ni ak ambik dari blog DAMAI QALBU yang empunya resepin yg asalnya ialah daripada web  RESEPI MALAYSIA


Bon Appetit ❤️

Bahan-bahan: (5-6 orang)
1 paket spagetti 
500gm daging cincang
250gm tomato puri
250gm sos tomato
6 ulas bawang merah | cincang
2 ulas bawang putih | cincang
2 biji tomato | hiris halus ( ak potong dadu )
1/2 biji lobak merah | potong dadu
3-4 biji cendawan butang | potong dadu ( ak x isi sbb x suka 😆 )
1 cawan air ( ak tambah )
1 senduk susu segar
1 kiub stok daging lembu (optional) - ak x isi pun
Oregano atau Italian herbs
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk menumis

Cara-cara:
1.Untuk spaghetti, rebus dalam periuk besar, tambah sedikit garam.Angkat bila spaghetti sudah lembut dan kemudian toskan.
2.Untuk sos bolognese, tumis bawang merah dan bawang putih hingga layu.
3.Kemudian masukkan daging cincang.Goreng hingga warna daging keperangan.
4.Masukkan tomato, lobak merah dan cendawan butang.Goreng sehingga sayur lembut.
5.Masukkan tomato puri, sos tomato, air dan susu.Kacau hingga sekata.
6.Masukkan oregano/ italian herbs dan stok daging lembu.(optional)
7.Kalau tak cukup masin, tambahkan garam.
8.Biar sehingga mendidih kemudian masak hingga api perlahan sehingga kuah menjadi pekat.
9.Siap untuk dihidangkan.

Selamat mencuba uolls and seeya in next entry 🤗

Thanks for reading~ xoxo ❤️

0 comments: