Resepi Spagetthi Aglio Olio Udang
بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته, 안녕, hi, hello 😃
Yeah entry kali ni resepi makanan lagi 😁 Syafy memang sangat sangat sangat gemarkan spagetthi! And actually jenis yang x prefer nasi sangat. Syafy boleh tahan berminggu-minggu tak makan nasi. Bukan nak diet ke apa tapi memang dari kecik macam tu~
Tu hari Syafy ada share resepi spagetthi bolognese homemade punya sos sebab syafy prefer buat sendiri berbanding guna prego semua tu.. Today Syafy nak share resepi spagetthi Aglio Olio plak! 💕 Resepi ni Syafy ambik dari Wanista. Lets get starting ~
Bahan-bahan (2-3 orang) :
15-20 ekor udang ( boleh tambah or kurangkan. Syafy suka banyak2 )
1/2 cawan minyak zaitun
3 ulas bawang putih (dihiris)
1 sudu besar chili flakes ( xde so syafy guna 1-2 biji cili api potong kecik)
1 sudu besar oregano flakes
1 sudu besar parsley flakes
1/2 sudu kecil lada hitam
1/2 kiub pati ayam
garam secukup rasa
Cara-cara :
2. Panaskan minyak zaitun, tumis bawang putih sehingga kekuningan. Jangan sampai hangit. Masukkan 1 senduk air rebusan udang.
3. Masukkan oregano, parsley dan chili flakes, lada hitam, garam dan pati ayam.
4. Masukkan spaghetti dan udang. Kacau hingga sekata.
Siap untuk dihidangkan.
S E L A M A T M E N C U B A~
Thanks for reading and seeya in next entry~ xoxo!
0 comments: