Resepi Pavlova Sedap ❤️

8:12:00 AM Syafy Syaf 0 Comments


بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته, 안녕, hi, hello 😃

Masa tulis entry ni sesungguhnya ai berada di kolej! 😭
Sambil menulis sambil craving! So pavlova is one of my fave dessert ever!
Selalu jgak beli at luar tapi family x suka, manis sangat katanya. Yang buat sendiri ni
Alhamdulillah dorang suka, maybe sebab x manis sangat. Yelah buat sendiri kan so kemanisan tu boleh ikut selera sendiri.

One of thing yang syafy selalu teringat bila fikir pasal pavlova ni adalah kenangan buat pavlova dengan my bestie. 
Habis spm 2013, Syafy and bestie tolong cikgu jaga koperasi. Syafy ingat lagi setiap kali before gi sekolah tu kita org selalu singgah pasar beli pavlova.
Sampai la one day tu pavlova tu da x de, x sure la habis or orang tu da x buat tapi after that day pun still x de.
So one day tu kita org decided nak buat sendiri. Buat at mana?
jeng jeng jeng~~ kita orang buat at koperasi sekolah! 😰

One of my bestie tu ayah dia keje at sekolah tu so rumah dia dalam kawasan sekolah.
Gigih la kita orang mengangkut oven and segala jenis perkakas ke koperasi tu.
Masa tu memang first time buat, memang kelam kabut. Dengan x pandai asingkan telur putih dengan kuning bagai, berapa kali failed xDD

Now nak cakap expert buat pavlova tu x de la. Tapi ok la da boleh buat tanpa kelam kabut lagi. Hahahahaha xD
Semuanya sebab banyak kali buat sepanjang sem break tu. Permintaan daripada family tinggi sangat =P
So here im gonna share the recipe that I took from Azie Kitchen 😆


Lookin yummy right 😁



Bahan-bahan :

4 biji telur putih (gred A)
180g cawan gula kastor
1 sk pure extract vanila 
1 sb vinegar/lemon juice
1 sb tepung jagung

Topping:
1 cawan topping cream cream ( Syafy pakai brand Value Pride )
Fresh fruits ( cari yg masam sbb meringue da manis )



Cara cara:

1. Asingkan putih dan kuning telur. Putih telur je guna untuk buat meringue. Make sure x de sikit pun kuning telur sebab meringue akan x jadi nanti.

2. Putar putih telur dengan medium speed ( speed 3 ) selama 2 minit. 

3. Masukkan gula sedikit demi sedikit dan putar 2/3 minit guna medium speed.

4. Masukkan esen vanilla, tepung jagung dan cuka then putar pada max speed 2 minit. After that terbalikkan bekas tu, if x jatuh means meringue tu menjadi.

5. Kaup balikkan adunan sebanyak 7/8 kali. Jangan over kaup nanti cair!

6. Panaskan oven pada suhu 180C selama 5 minit dan alas baking tray guna baking paper.

7. Then buat bentuk guna nozel. Ikut la korang nak buat bentuk mcm mana, cth :



8. Bakar guna api atas-bawah pada suhu 110-130C selama 1 jam 20 minit. 

9. Bila da siap jangan terus bukak and keluarkan meringue tu. Biar je sejuk dalam oven selama 10-15 minit. Ingat jangan bukak oven tu. Biar je~


10. After that, Syafy masukkan dalam peti dulu. Bila da betul2 sejuk baru letak cream and hias dengan buah.

11. Untuk cream tu, pukul pada kelajuan laju selama 5 minit. Nak tahu da ok belum, terbalikkan. If x jatuh means ok la tu. Jangan pukul over sangat nanti pecah x cantik da tekstur dia.


topping cream yg Syafy pakai. Boleh cari at kedai kek RM10 je :D


Pavlova ni sedap makan bila dia da sejuk. So kalau boleh letak la dalam peti dulu, da cool down baru letak cream semua tu. Tapi if  x sabar boleh je lepas sejukkan dalam oven tu terus nak letak cream buah semua tu. Tapi rasa dia x senaise macam yg sejuk la 😊




S E L A M A T    M E N C U B A !



Thanks for reading and seeya in next entry! xoxo~

0 comments: